2010-04-30 Frösö.

För ett par år sen ritade jag min ryggtatuering och gjorde slag i saken när jag flyttade till Göteborg. Å så förra sommaren bläddrade jag i en uttråkad stund i en historiebok hemma hos mina föräldrar.

Man kan ju kort sagt säga att inte alla har en historisk händelse inristad på ryggen. Det har jag. Inte för att min tatuering är så väldans speciell - uppenbarligen. Men jag har i vilket fall som helst kristnandet av Jämtland inristat på ryggen.


Jag kan tycka att det har sin charm, faktiskt! Eftersom korset jag ritade har en kristen innebörd för mig. Dessutom har jag funderat rätt länge på att tatuera in en text i runskrift men inte kunnat bestämma mig för vad det skulle vara. Har tänkt att texten skulle sitta på ena vaden, eller att jag skulle kunna göra en ryggtavla av runor.

Så - när jag då såg den här runstenen (som tydligen kallas för Frösöstenen) blev jag en smula förvånad! Hela kitet fanns ju redan, sen 1000-talet ungefär. Hejsan hoppsan!

Men när man kollar på vad texten betyder.. så får jag hitta på något annat ;)

Ursprunglig version:

austmoþr kuþfastaRsun. lit rai...rais... .....-n þino aukkiruabruþisaauk tkristnoeotalont .. osbiurnkirþibru triunraista uktsain runoRþisaR:

Svensk version:

Östman Gudfast son lät resa denna sten och göra denna bro, och han lät kristna Jämtland. Åsbjörn gjorde bron. Tryn och Sten ristade dessa runor.

Så tack, men nej tack, Frösöstenen!

2010-04-28 ÅÅH.

VILKA GODA BULLAR JAG HAR BAKAT!

Herrejistanses, I tell you!


På den här bloggen
http://paindemartin.blogspot.com/ finns receptet till de här goda skapelserna, som jag väldigt gärna hade gett er en bildserie på skapandet av men eftersom blogg.se/min telefon inte Vill det, så får ni kolla på hans bilder. Dom är väldigt vackra så det slår med största sannolikhet min skruttiga mobilkamera oavsett :)

Orkar ni inte surfa dit för receptet kan ni få det här (en smula korrigerat när det kommer till fyllningen, för jag hade inte allt hemma och var sugen på en annan variant).


Gör först en fördeg som du arbetar ihop ordentligt och låter vila i cirka en timme. Fördegen består av:

250 g vatten
250 g mjölk
50 g jäst
500 g mjöl

Tanken är att degen/smeten ska bubbla upp ordentligt. Man kan använda både kallt och ljummet vatten, jag var skeptisk men det bubblade på rätt bra :)

Sen blandar du ner detta:

500 g vetemjöl
8 g salt
12 g kardemumma (egenmortlad)
200 g smör (kallt, skuret i tunna skivor)
200 g socker

och jobbar till du får en riktigt, riktigt trådig och bastant deg. Eller så har du i mer mjöl. Jag gjorde inget av det och fick alltså mer en smet än en deg att "baka" ut (läs: platta ut med en smula irritation över att jag aldrig lär mig knåda tillräckligt länge). Jäs degen.

Sen säger Martin att man ska dela degen i tre delar och bre på fyllningen. Min fyllning idag var kanoners. Här:

200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker
20 g kanel
1 dl syltade apelsinskal

Rulla ihop eller gör snurror, vilket du nu kan. Mina blev verkligen fula men det gick ner det med :)

GOOOOTT. Blev sådär knäckigt och apelsinigt och mormorsbulligt!

2010-04-26 Match.

Ikväll har jag varit och sett ÖIS möta Ljungskile (oavgjort). Ärligt talat: det var bättre förr, min första fotbollssäsong 2008 då jag flyttade till Göteborg. På den gamla goa tiden när dom spelade på Valhalla IP, där man hade solen i ögonen (eller regnet i nacken) men där man stod tätt, packade som sillar och bara snällt fick vråla med i gruppsykosen. Mot idag: på en ny (fin, jovars) arena med ett fantasifullt namn - Gamla Ullevi. Jaaa det är mycket större. Jaaa vi har tak över huvudet när vi står (där vi kunde ha suttit). Men det är inte samma grej. Så är det bara. Framför allt inte när det blir oavgjort ;)


I morse gick jag en morgonpromenad! Lyckades komma ur sängen vid sju och kilade en vända på körrgårn, 30 minuters promenix i morgonljuset. Saknar verkligen att ta morgonpromenader när jag behöver åka hemifrån så tidigt. Så jag längtar till sommarledigheten för då kan jag promenera bäst jag vill :)

Puss!

2010-04-24 Premiär!



Idag var det premiär för bikinisolning på balkongen! Fick plats med lite tur och vilja, 2 säckar á 50 kg jord tar ju upp sin lilla plats så att säga.

Kolla vad min persilja växer! Smakar kalas redan nu :)

Ikväll blir det köttrestaurang med Thomas och mamma, trevlans. Kram!

2010-04-23: 15.

  • Det är mysigt med mammabesök!
  • Jag är nöjd med grejer jag gjort på praktiken den här veckan.
  • Haft lunch/handledning hemma hos min handledare idag, trevligt faktiskt.
  • Fått gå en promenad på klippor i hård vind med saltstänk i luften och samlat små, små snäckor.
  • Idag firar Thomas och jag 15 månader, 1 år och 3 månader är ju kalas :) Tänka sig!
Många bra grejer. Och jag är så trött så det ska bli underbart att få sova nu. Tjipp hej dröm sött!

2010-04-21 Blocket.

ÄLSKA SOVMORGON!
Den här veckan har varit bra lyxig. Tidig morgon i måndags, men sen har jag inte behövt gå hemifrån förrän kl 9 igår och idag nu framåt tjugo i tio. Jämfört med att gå ut genom dörren halv sju om jag ska till ön. Så skönt.

Vi har ju som bekant målat om hallen till en finfin turkos färg. Jag hade siktat in mig på ett rött litet bord i hörnet, dvs. hörnet som kom fram när vi satte upp en hatthylla i förra veckan. Genom hatthyllan kunde vi haka ner dörren som enbart hade syfte att ha klädhängare på sig. Vi fick ett hörn!

Spanade in ett bord på IKEA och mätte noga om det skulle få plats. Jo, det såg lovande ut. 500 spänn för ett shysst litet bord, lagom till en lampa och lite prylar för en ännu finare hall.

Så i måndags kväll spanade jag på Blocket, vilket jag snudd på aldrig gör. Letade efter förvaring till sovrummet, men ramlade över ett sånt här:


Vilket är precis det bord jag spanat på från IKEA! Dock svart, men vad gör väl det. Skrev ett mail till han som sålde och två sekunder senare ser jag vart han bor: samma postnummer som oss.

Så igår kväll gick jag två hus bort från vårat med 300 spänn i handen, tog det lilla svarta bordet under armen och gick två hus hem igen.

Vad är oddsen?

:)

2010-04-18 WoW

Har nu premiärspelat World of Warcraft. Det ni. Trodde jag väl aldrig, men nu vet jag lite mer om världen Thomas försvinner in i framför datorn. Förstår honom faktiskt en smula bättre, för vips så hade vi suttit närmare 2 timmar framför burken utan att tänka på det.

 

Förrådet är STÄDAT och plötsligt blev ett det halvfullt, istället för överfullt. Alltså redo för nya prylar ;)

Kram!

2010-04-17 Swooosch!

Vips så var det lördagkväll och jag fattar ingenting!

Igår var det öl efter jobbet, Kontiki hade premiär för sin uteservering (alltså vi gick direkt in och satte oss i värmen). Trevligt att hänga lite sådär efter en jobbvecka, även om jag var rätt seg redan när klockan slog 15.00 och jag övervägde att sova middag (säg inget till nån) innan jag slutade för dagen. Men jag tog mig i kragen och gjorde det sista arbetet för dagen och gick med gott samvete till färjan istället!

Efter några timmar kilade vi vidare till Cilla å Malin som bjöd på whisky/sprite. Gott! Jag drack hälften av min, sen hade jag klippt med ögonen tillräckligt många gånger och somnade mitt i något som Cilla berättade (till mitt försvar var klockan då halv ett..). Dom bäddade ner mig i gästrummet, väldigt fint - för då slapp Thomas gå hem med sin trötta tant till flickvän när det ännu fanns mycket fest kvar i dom andra tre :)

Idag har jag och Anna återigen varit på Plantagen-runda! Flera krukor och näring (jag känner mig så hi-tech som nu har vanlig krukväxtnäring, organisk näring (som luktar bajs och kiss blandat, fy fan, men goda tomater ska det bli) och citrusnäring!! Oj vad jag blir besviken om jag inte får en massa fint där ute i balkongprojektet så som jag pular!).

Imorgon ska jag och Thomas ägna dagen åt att Städa förrådet, åååh vad roligt.... (???) och till att plantera om lite växter. Otippat va?

Puss å kram från en sleten liten tant i sina bästa år!

2010-04-14 En kompis!

Jag har en spårvagnskompis! Det är en man som åker samma spårvagn som mig, samma tid varje morgon. Bara han och jag brukar stå där och troget lita på att kollektivtrafiken ska hämta upp oss. Efter X antal morgnar när man tittar på varann och säger "god morgon" blir det liksom lite löjligt att inte prata vidare. Så det började vi med. Och vilken trevlig karl! Vet väl egentligen bara att han är från Ö-vik, vart han jobbar, att han gillar Indian Pale Ale's och att han gillar musik väldigt mycket (så pass mycket att han har 5000 CD-skivor. Plus många andra sorters skivor).

Men plötsligt var det flera veckor sen vi sågs: jag var sjuk en vecka, det blev påsk, sen åkte jag andra tider för att jag inte började klockan 08.00 utan tidigare/senare. Så idag - äntligen! Faktiskt, just "äntligen". För det är väldigt roligt att vi kan sitta och prata i 16 minuter till stan, och veta hela vägen att vid kröken in mot centralen är det dags att börja avrunda, för att sedan säga "ha en bra dag!", och jag går av vagnen och kilar mot bussen.

Min spårvagnskompis är trubadur och har varit med i ett band. Så idag hade han med sig en CD och en DVD med sitt gamla band, som jag ska ta å lyssna på under kvällen. Det är ett band han var med i på 60-talet, det är ju riktigt spännande!

Jag gillar sånt här! Att två främlingar kan bli spårvagnskompisar.

Det tycker jag är fantastiskt!

:)

2010-04-11 Planering!

Eftersom jag planerar spendera många, många timmar av min sommar på balkongen, doftandes på örtkryddor och ätandes hemodlade tomater, är det ju viktigt att jag får plats med allt. Har idag städat - läs; skrubbat som en dåre, slipat ett bord och allmänt ordnat, där ute. Tog en välförtjänt paus med svett i pannan, och drack ett glas cider med fint klirrande isbitar. Som en sommardag!

Började också fundera på HUR jag ska få plats med allt. Och ändå ha plats kvar att sitta på!

 

1. Slingerkrasse - färgglada och ätbara blommor. Blir upp till 2 meter höga. Dom kommer hälsa på grannen!
2. Luktärt - också färgglada, ska tydligen lukta gott med. Upp till 1,5 meter höga..! Blir en blomstervägg :)
3. Oregano - gott!!
4. Bladpersilja - Så jädrans gott, tycker bara det blir dyrt att köpa färsk i kruka så jag hoppas det växer på bra...
5. Mynta - här ska drickas mojitos i sommar (om den inte frusit ihjäl under vintern)!!!
6. Spenat - vore häftigt :)
7. Broccoli - mums.
8. Grekisk lövkoja - en sån där dofta-gott-blomma.
9. Paprika - mmm.
10. Tomat - :)
11. Citron - fick en av Marcus, han har sått den själv. Häftigt om den tar sig, då kan man få frukt inom ett par år!
12. Änglatrumpet - som ser död ut för tillfället. Vore ju fint om den blev lite vackrare...
13. Kaprifol(?) - ännu en dofta-gott-växt, växer som ogräs och luktar för starkt för att ha inomhus då (moi: je suis allergique!)

Och visst har jag väl lämnat lite sittplats i alla fall? :D

2010-04-09 FREDAG!!

"Washington DC, en tunnelbanestation en kall januarimorgon 2007. En man med violin spelar Bach i en timme. Under den timmen passerar ca 2000 personer. Efter 3 min spelande uppmärksammar en medelålders man musikanten och drar ned tempot i sina steg. Han stannar några sekunder och fortsätter sedan vidare.

Efter 4 min:
Violinisten får sin första dollar. En kvinna kastar myntet i hans hatt utan att stanna.

Efter ca 6 min:
En yngre man lutar sig mot staketet och lyssnar en stund, men tittar snart på klockan och går vidare.

Efter 10 min:
Ett barn i 3-årsåldern stannar, men modern drar honom vidare. (Flera barn stannade men blev utan undantag omgående ivägsläpade av sina föräldrar)

Efter 45 min:
Violinisten har spelat oavbrutet. Endast 6 personer har stannat för att lyssna en kort stund. Ett 20-tal personer har lagt pengar i hans hatt, men de flesta utan att sakta in. Violinisten fick ihop 32 dollar sammanlagt.

Efter 1 h:
Musikanten slutar att spela och det blir tyst. Ingen lägger märke till att han slutar, ingen applåderar.

Sanningen:
Musikanten som spelade är Joshua Bell, en av världens främsta nu levande violinister och musiker. Han spelade några av Bachs mest krävande stycken på en violin värd 3,5 milj dollar. Två dagar tidigare spelade Joshua Bell för utsålda hus i Boston, biljetterna kostade i genomsnitt 100 dollar.

Detta är en sann historia. Joshua Bells inkognitospelning på T-banestationen organiserades av Washington Post, detta som en del av ett sociologiskt exsperiment om perception, smak och människors prioriteringar."

(www.inrestyrka.blogspot.com)

Tål att tänkas på, det där! Förutfattade meningar som följer oss kanske oftare än vi tror?

---

Idag har varit en bra dag. Först väldigt, väldigt jobbig för jag behövde ta upp kritik i en konflikt som jag tyckte var väldigt energikrävande. Men det gav effekt, blev bra både för mig och för berörd person. Det lönade sig att våga. Tummen upp till mig!

Ikväll har Anne varit här hos Thomas och mig. Jag lagade en god indisk rätt, Anne hade med sig en mumsig flaska vitt och galet god choklad (bland annat en med citron och ingefära, oh my God!!). Det blev en väldigt bra kväll och jag har längtat sen början av veckan efter sovmorgon imorgon. Snart dags för sängen :)

Kram!

2010-04-05 Kalajs :)

Vilken fest vi hamnade på i lördags! :) Marcus fyllde 40 och firade med ett 20-tal personer i en jättefin lokal i Helsingborg! En massa buffémat och en blanda-egna-drinkar-buffé ;) på det, det blev en väldigt lyckad kväll!!

Ikväll har Thomas och jag haft vänner hemma på knytkalas, det är nåt man borde göra oftare! Vi bestämde lite löst att vi ska bjuda in till drink-knytis under våren också, det ser jag redan fram emot!

 

Det visade sig att Marcus (som jobbar som flygvärd) skulle mellan Köpenhamn och Göteborg idag, så han landade i Gbg vid fyra-tiden, perfekt för att glida ut till oss och vara med på knytkalaset :) Jag älskar verkligen att umgås med min familj och det är så fint att jag fått se rätt mycket av dom nu senaste veckorna. Njuter :)


2010-04-01 Glad påsk!

Glad påsk på er alla!

I helgen blir det Helsingborg med hela familjen för att fira storebror som fyller 40 år! Det ni!

Må gott, lev väl och käka bra med smågodis :D

kram!