2010-06-09 Mormors rabarberkakor.



För att göra såna här godingar behöver du följande:

Mördeg
125 gram smör
1/2 dl strösocker
3 dl mjöl
1 äggula

Fyllning
50 gram smör
1 dl strösocker
2 ägg
100 gram mandelmassa

2 hg rabarber
samt aluminiumformar


och såhär gör du:

Blanda ihop en deg av rumsvarmt smör, strösocker och mjöl. Tillsätt
äggulan och forma till en boll. Låt vila i kylen minst en timma. Ta fram
degen när du börjar med att göra smeten så blir den lagom att arbeta med.

Tips! Har du ingen mandelmassa hemma så är det enkelt att göra egen:
skålla och skala 100 gram mandel. Kör den i matberedare tills den är pulver!
Tillsätt 1 dl strösocker och kör matberedaren igen, tills du har en massa som
du kan forma och lägga i kylen att vila lika länge som mördegen.




Nu är det dags för smeten. Smält smöret och tillsätt sockret. Låt det svalna lite och
tillsätt sen äggen som ska vara uppvispade. Rör sedan smeten tills den tjocknar,
på svag värme. Tillsätt då mandelmassan (riven!) och rör till en jämn smet.



Ansa och skär rababern i mycket små bitar. Rör ner bitarna i smeten.



Tryck ut mördegen i aluminiumformar och fyll varje form med smeten.
Grädda på 200 grader i ungefär 20 minuter - de ska få fin färg.

Njut! :)

Kommentarer
Postat av: filippa

Ser sjukt gott ut!!

Hoppas flygstrejken är slut och att du får det fint på ön!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback