2010-10-31 Jobbhelg.

Natten till idag var den bästa på länge: för att den gav oss en hel extra timme att njuta av sovandes. Sjukt bra. Vad jag behövde den timmen!

Jobbhelg, vilket innebär fredag kväll, samt lördag och söndag heldagar. Mycket av den här helgen gick åt att ta hand om djuren. Det är grisar (sex stycken), lamm (ett gäng - fast folk tror jag säger fel eller är lite dum i huvudet, eftersom fastlänningar hävdar att dom heter får, men det ligger fel i munnen på en gotlänning. På Gotland finns inga får. Det finns lamm, och det finns lammungar). Sen har vi massor av höns - dom har fått ny halm och jag har plockat varma ägg - färskare blir det inte. Jagat höns som rymt. Klafsat runt i gummistövlar ute i hagar för att lämna hö och foder. Hällt vatten på myskankorna av misstag (och fattar verkligen vad dom menar med "som vatten på en gås"). Klappat katter och skämt bort en enorm hund.

Jag kan verkligen tänka mig att jobba som bonde en sommar! Himla trevlig grej. Fatta - att få ha kul och få fysiskt arbete i ett!

Ett jobb där jag får göra sånt här ibland, eller laga mat, baka bröd och goda kakor - jag har sagt det förr, att sämre kan man ha det.

Självklart innebär ett jobb på ett stödboende för missbrukare många fler arbetsuppgifter än dessa. Dessutom är detta inte ett stödboende "som alla andra", hur många bor på lantgård egentligen? Jag lär mig verkligen nåt nytt varje dag, i arbetet med människor, och det är rikt. Men dom kunskaperna får växa inombords!

2010-10-26 Zzzpringa.

Har sovit middag på soffan. Hade lätt kunnat sova vidare genom natten. TRÖTT som bara den. Men, har diskat lite och förberett middag. När Thomas kommer hem ska vi faktiskt ut och gå/jogga en vända, för första gången tillsammans på månader. Latmasken har bitit sig fast men idag ska den få jobba för att hålla sig kvar ;)
Till middag blir det kyckling, morötter och potatis i ugn, med timjan och rosmarin, havssalt och lite balsamvinäger. Veronica, min finaste uppsatskompis med kockutbildning i ryggen, har tipsat om en sås, så god att jag ger receptet på den innan jag ens har smakat!
Veronicas madeirasås:
Skär 2-3 schalottenlökar i lite mindre bitar, fräs dom i smör.
Häll på 1-2 dl madeira och reducera i några minuter. Tillsätt
2,5 dl matlagningsgrädde och koka ihop tillsammans med en
halv tärning mörk oxbuljong (tydligen viktigt att det är just mörk!)
och en yttepytteskvätt mörk soja. Puttra en liten stund, peppra rätt
ordenligt, ev. lite salt med. Gott, gott! Sägs det.
Busenkelt, eller hur!
:)

2010-10-24 Spahelg.

Thomas och jag bokade in några hotellnätter för någon månad sen, och idag kom vi hem ifrån den. Valde att hålla oss nära Göteborg för att inte göra det till ett alltför stort projekt, och då blev det Arken Spa- och konferenshotell, en bit ifrån stan - vackert beläget i tidernas industriområde, ååh så fint ;) Nåja, detta visste vi om men det var inte så viktigt. Vi hade inga planer på att röra oss mer än nödvändigt, dvs. från hotellrummet till spaet till restaurangen och till rummet igen. Alldeles lagom.
Om vi börjar med det som var riktigt, riktigt bra: spadelen! Wow. Vilken enorm anläggning. Vi provade fem sorters bastur, vi badade varm-källa-pool med kalldel för lite chocka-kroppen-känsla. Bubbelbad, fotbad, ljusterapirum, mörkterapirum med vattensängar, himmelsängar med utsikt över vatten och träd.
Det är nåt visst med att sova hemifrån, där nån annan bäddat och fixat fint. Att gå ner till dukad frukost och läsa tidningar och kunna gå upp och sova lite till. Jag kan verkligen vänja mig med det.
Men detta med mat. Mat är ju en väldigt kul grej i livet, när den är god och man jublar. Eller, som Thomas och jag brukar göra när riktigt bra mat landat på tallrikarna framför oss: säga "hej då, vi ses sen!" och äta. Äta, äta - njuta. För att inte låta maten råka bli en sekund sämre på tallrikarna. Det vore ju onödigt!

Här var den upplevelsen långt borta. Maten var "okej" - alltså en besvikelse när man förväntar sig riktigt bra restaurangmat. För att säga nåt om nivån var det så att jag (JAG!) föreslog att vi kunde skippa efterrätten och köpa lite godis i kiosken istället för att lägga mer pengar på efterrätt, efter sådär-mat och riktigt kass service. Klart inte värt pengarna, tyvärr. Hade jag ätit det på en mindre fin/dyr restaurang hade jag kanske varit nöjd, men lägg till servicen, så...
Servicen kan vi för den delen sammanfatta med: servitörer som inte visste vad vi hade ätit/druckit och trodde att de gjort fel med kvitton, för att sedan bli upplysta av oss att kvittona var i sin ordning, till smutsiga bestick, till inga bestick att äta med alls, till lite plast kvar på osten, till att när man kommenterar detta har till svar "oj då...".

Så det är ju tur, riktigt tur, att spaet var en sån höjdare!
För dit kan man åka igen!

2010-10-20 Äppelmos.

1 kg äpplen
0,75 dl vatten
2 msk citronsaft
2,5 dl socker
0,5 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk citronsyra
Skala äpplena och skär i klyftor.
Lägg klyftorna i kastrull och häll på vattnet
och citronsaften. Koka under lock tills äpplena
blir mjuka. Mixa röran slät och tillsätt socker, citron-
syra och kardemumman. Rör lite, låt sedan småkoka
i omkring 10 minuter. Häll på ren burk och förvara svalt.
Kalasgott!

2010-10-15 Uppladdning.

Imorgon gifter sig Cilla och Malin! Mycket stort!!

Ska bli så jäkla roligt att få vara med och fira dom!! En helt enormt stor dag att få dela med människor man tycker mycket om.

Har hittat en jättefin kvällning på 2nd hand (bild kommer kanske, lär väl finnas på FB om inte annat), en med vit bas med mycket mönster i en grönblå nyans, utan axelband och lite tyll där klänningen slutar ovanför knäna!

Dags att sova och ladda upp inför morgondagen..!

Kramkram!

2010-10-13 Lugn.

Det här med att skriva C-uppsats. Det är inte så tokigt tycker jag! Ja - vi har mycket att göra. Men det är roligt, det vi har att göra. Det vi läser är intressant. Det är en grym känsla när folk säger "ja, jag vill bli intervjuad av er". Och nu har vi inte mindre än 9 personer som har tackat ja till att medverka. Är inte det helt fantastiskt?

Idag har Veronica och jag läsa-hemma-dag. Det är väldigt bra! Inte för att jag läst en rad ännu men jag har både handlat och börjat laga kallops. Ska bli så jäkla gott!

Senare

God blev den! Så god att ni måste få recepttips:



1 kg högrev
2 gula lökar, i halvor
2 stora morötter, i stora bitar
1 vitlöksklyfta, pressad

0,5 - 1 dl svartvinbärssaft, outspädd
en skvätt soja
3-4 dl rödvin

köttbuljongtärningar (2 st)
1-2 msk tomatpuré
1-2 lagerblad
10 enbär
timjan, salt och peppar

mjöl + vatten
(ev. grädde)



Putsa köttet och skär det i bitar, 2-3 cm stora. Fräs dem runtom
i olivolja i omgångar. När allt kött är stekt, tillsätter du lök, vitlök
och morotsbitar. Häll på saften, sojan och vinet, tillsammans med
buljong, kryddor och tomatpuré. Låt småkoka i 1,5-2 timmar eller
tills köttet är mört. Rör då ut lite mjöl i kallt vatten och red av grytan.

Smaka av med salt och peppar. Om det saknas "något" i grytan är
det bästa tipset att tillsätta en matsked eller två av din favoritgelé!
Idag använde jag äppelgelé, väldigt god sötma mot vinet!

Servera med potatis, grönsaker och gott bröd!

2010-10-08 Intensivt.

Vilken dag!

Läst litteratur till C-uppsatsen, väldigt intressant och jag tror artiklarna vi hittat kan vara perfekta rentav, för vår studie.

Nu har vi dessutom fått tag i intervjupersoner, halleluja! Det är inte helt busenkelt inte, framför allt sett till den pyttelilla tid vi har till vårt förfogande. Tycker det finns en stor utmaning i att ringa runt till folk och be om intervjuer när man knappt vet själv vad den ska handla om än.. Oh oh! Tur att vi tänker snabbt och har höga krav, både Veronica och jag, för det kommer bli bra ändå!

Susade ut till jobbet i eftermiddags och gick av nu vid nio. Har haft en väldigt trevlig kväll där ute - med mycket hundkelande, goda samtal med killarna, ugnspannkaka och glass till middag (!) och solnedgång bakom träden med skimmer i havet. Sämre jobb kan man ha, I tell you!!

Kram, god natt, trevlig helg!

2010-10-06 En mur på högkant.

Lyssnar på Emil Jensen igen, det händer ju rätt ofta. Den där låten "Väck mig inte imorgon" får mig matt varje gång, oj vad den är fin och hur tung är den inte. På nåt sätt också ljus i det, ändå.

Tankar på Gunilla och minnen av henne kommer över mig varje, varje dag. Får ibland påminna mig om att hon faktiskt inte lever längre, att vi inte nånsin kommer krama varann igen, för att sen sätta oss med en kopp kaffe. Eller maila henne. Det gör jättejätteont. Det är så jag kan känna hur det bränna av tårar på spårvagnen eller i väntan på bussen, eller när som helst egentligen.

Ändå snurrar livet på som om det inte hade gjort annat. Man ska gå upp på morgonen, äta sin frukost, borsta sina tänder, orka duscha och sminka sig. Vara iväg hela dagar och prestera skola och C-uppsats och LIV. Med många fina och ljusa stunder. Ibland är det bara svårt att uppbringa energi nog för "att".



"Ni som vet att en bro

bara är en mur på högkant..."


- Emil Jensen, "Inte vackrast i världen"


Det är ett citat jag verkligen älskar. Hela texten är läsvärd. Tror att Gunilla hade gillat den.

2010-10-03 Spindelterapi.

Ikväll när jag satt och pratade med min kollega på kontoret på jobbet, hörde jag en liten, rätt tyst "duns" uppe vid en hylla. Märkligt, tänkte jag. Kanske en spindel? Men såg ingenting och tänkte att det måste ha varit en enorm spindel för att jag skulle ha hört dunsen. Alltså inte rimligt. Vi pratade vidare.

Klättra-klättra-klättra längs väggen. Där kom den. DEN ENORMA SPINDELN. Fy fan.

Jag sa till min kollega att det satt en enorm spindel bakom henne och hon vänder sig om och säger "Det där är nog den största spindeln jag har sett!". För att sen hämta en laddning hushållspapper i köket och bege sig tillbaka (!!!!!!) mot spindeln för att ta bort den (!!!!!!!!!!!!).

I samma stund lämnar jag rummet och säger "hej då ses sen" i farten. Hör kollegan ropa att "du, jag tappade bort den. Den försvann".

UUUUUUUUHHHHHH.

Ärligt talat: spindlar. Vad är grejen? Jag vet ju att dom inte är giftiga här, och att de sannolikt inte bits. Att de är bra och egentligen snälla djur. Men de är så vidriga så det finns inte.

Därför skulle jag försöka ha egenterapi ikväll, och googlade på "husspindel". Och kolla bilderna.
Gör det, googla "husspindel" och gå in på fliken "Bilder".

Jag klarade säkert fyra sekunder. Med hög puls.
Mycket stolt!